By Keith Drew
Using a variety of organic techniques, the children have managed to turn a patch of Kalahari sandveld into a productive market garden full of kale, spring onions, tomatoes and beetroot, which either form part of their school lunches or are sold to help fund the fees of disadvantaged pupils.
The bull sloshes in the shallows, the cracked-leather creases of his hide darkening in the water
“A big male like that will drink 250 litres of water a day,” explains Livingstone Sana, my guide at Linkwasha Camp, as we watch an old bull jostling for the best position at one of Hwange's waterholes the following day.
The park is home to an estimated 45,000 elephants, the highest concentration in Africa. The numbers are all the more remarkable considering there’s virtually no natural surface water in Hwange.
Instead, the animals survive thanks to around sixty boreholes, drilled in the 1930s in an effort to make the newly founded national park viable for wildlife in the dry season. Keeping these running is vital.
“With the amount of elephants we have here, you can imagine how quickly the waterholes would dry up once the rains have gone,” says Livingstone, as the bull sloshes in the shallows, the cracked-leather creases of his hide darkening in the water.
With the underfunded Zim Parks struggling to maintain their boreholes, a number of operators and NGOs have stepped in to help. Wilderness alone sustains more than a dozen, covering the logistics and costs of refuelling and servicing the pumps.
We survey a forest of bleached and twisted tree stumps, their trunks destroyed by the elephants’ insatiable appetite for sap
It’s sterling work. But it is perpetuating a Catch 22. If the boreholes aren’t maintained, the reliant herds will suffer catastrophic losses.
But with a plentiful supply of year-round water, Hwange’s elephant population has grown to such an extent that it now far exceeds the park’s natural capacity. Habitat and food resources are under great pressure.
“Elephants can get through over 600lb of vegetation a day”, Livingstone tells me, as we survey a forest of bleached and twisted tree stumps, their trunks destroyed by the elephants’ insatiable appetite for sap. “And they’re not fussy about what they eat and where they go to eat it.”
I later learn that Livingstone is referring to the occasional foray of elephants outside the park and into the communities along Hwange’s southeast boundary.